Královny dušičkové sezóny

Oct 5, 2024Podzim 2024

Chryzantémy v plné kráse. 👑

Podzimní dny jsou neodmyslitelně spjaty s barevnou krásou chryzantém, které oživují naše zahrady i domovy. V Zahradě Matúšů nabízíme několik druhů a velikostí těchto květin, které přinášejí podzimní atmosféru a zkrášlují každý kout. Navštivte nás a vyberte si ty pravé pro vaše podzimní dekorace.

Chryzantémy (Chrysanthemum), známé také jako listopadky či dušičky, jsou květiny z čeledi hvězdnicovitých a pocházejí ze severní polokoule. Největší rozmanitost těchto rostlin najdeme v Číně a Japonsku, kde mají mimořádnou kulturní a historickou hodnotu. V Japonsku je chryzantéma dokonce tradičním symbolem císařského rodu a její obraz se objevuje i na královské pečeti. Tyto květiny jsou ceněny především proto, že kvetou na přelomu podzimu a zimy, kdy mnoho jiných rostlin již odkvetlo.

Chryzantémy jsou velmi oblíbené pro svou škálu barev – od zlatých, měděných až po jemné fialové a růžové tóny. Díky své dlouhé životnosti a odolnosti se staly jednou z nejpoužívanějších rostlin pro výzdobu během Dušiček, kdy zdobí hroby a hřbitovy po celé Evropě. Právě v tomto období je jejich krása spojována se vzpomínkou na zesnulé, což dává chryzantémám zvláštní symboliku.

Pohled do historie

Název „chryzantéma” pochází z řeckého „chrysos” (zlato) a „anthemon” (květina), což odkazuje na původně zlatavý odstín prvních pěstovaných odrůd. Dnes však najdeme chryzantémy ve všech možných barvách, díky čemuž se staly nezbytnou součástí podzimních aranžmá, ať už jako součást zahradních záhonů, květinových truhlíků nebo jako dekorace v interiéru.

 

Přijeďte do Zahrady Matúšů a objevte široký výběr těchto podzimních královen. Pomohou vám vytvořit krásnou dušičkovou výzdobu nebo podtrhnout kouzlo podzimu v každém koutu vaší zahrady či domova.

Těším se na vás!

Tým Zahrada Matúšů 🌼

Inspirujte se